REHBERLİK

28.11.2012 5058

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİMİZ

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Servisi; öğrencilerine, kendisini ve çevresini tanıması, bu yolda kişisel yeteneklerini keşfederek geliştirebilmesi, duygusal ve akademik sorunlarına çözüm üretebilmesi için yol gösterir. Onlara eğitsel ve mesleki alan ile psikolojik danışmanlık alanında rehberlik yapar.Psikolojik danışmanlık hizmetleri; öğrencilerin karşılaştıkları gelişimsel (ergenlik) ve duygusal (arkadaş ilişkileri, kendini tanıma ve ifadelendirebilme vb.) sorunlarda, kendilerine, yapılarına uygun çözüm yollarını gösterir; ancak çözüm yolunu seçmek öğrenciye bırakılır. Bu süreçte öğrenci takip edilir. Psikolojik danışmanlık hizmetleri, bireysel ve grupla olmak üzere iki şekilde verilir. Bu birim Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık hizmetleri doğrultusunda hizmet sunar ki; bu ilkeler şunlardır:

• Bireysel farklılıklarda saygı esastır,
    • Gizlilik esastır.
    • Tüm öğrenciler için açık bir hizmettir.
    • Rehberlik hizmetleri, rehber öğretmen ve sınıf öğretmenleri ile işbirliği içinde yürütülmektedir.
    • Uygulanan testler amaçları doğrultusunda değerlendirilir.

Her sınıf düzeyindeki genel işleyiş rehberliğin üç farklı boyutunda devam etmektedir. Bunlar kişisel-sosyal, eğitsel ve mesleki rehberliktir.

1- EĞİTSEL REHBERLİK

• Sınav sistemi
  • Verimli ders çalışma
  • Çalışma davranışlarını düzenleme
  • Sınav kaygısı
  • Sınav stratejileri

2- MESLEKİ REHBERLİK

• Meslek Tanıtımı
  • Alan Seçimi
  • Mesleki Seçim

3- KİŞİSEL-SOSYAL REHBERLİK

• Uyum – Okula ve çevreye alıştırma
  • Bireysel hedefler
  • Motivasyon
  • Kaygı
  • Bireysel sorunlar

4- AİLE DANIŞMANLIĞI

• Aileye yönelik bilgilendirme
  • Öğrenci-aile ilişkisi Konularında hizmet vermekteyiz.

ÖĞRENCİLERİMİZLE;

• Akademik başarı/ öğrenmeye ilişkin sorunlar
  • Akran Baskısı ve Sosyal uyum
  • Anne-baba-çocuk iletişimi
  • Olumlu davranışlar geliştirme
  • Sınav kaygısı ile baş etme
  • Öfke kontrolü/ çatışma çözme becerileri
  • Psikolojik sorunlar
  • SBS süreci gibi konularda bireysel rehberlik çalışmalarını sürdürür.
  • Sosyal beceri geliştirme
  • Sınav kaygısı ile baş etme
  • Verimli çalışma yöntemleri
  • Etkili İletişim
  • Akademik başarıyı arttırmaya yönelik motivasyon geliştirme gibi konularda süreli GRUP REHBERLİĞİ ÇALIŞMALARI yapar.
  • Rehberlik panosu

VELİLERİMİZLE;

• Bireysel görüşmeler
  • Aile Bültenleri
  • Eğitici Seminerler

Rehberlik Hizmetleri özünde bir yardım alanı olmakla birlikte; hiçbir zaman sorunların çözümüne hazır bir reçete vermez. Her öğrencinin, gelişen dünyada rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerine ihtiyacı olabilir. Uygun rehberlik desteğini alan öğrenci, içinde yaşadığı ortamda karşılaştığı sorunları rahatlıkla çözerek; hayatının kritik anlarında daha isabetli seçimler yapabilir. Siz velilerimizin, gerektiğinde okula gelerek sınıf öğretmenleri ve okul psikolojik danışmanı ile işbirliği içinde olmanız; öğrencinin başarısını ve uyum sürecini olumlu yönde etkileyecektir.